زعفران، تنها محصول کشاورزی جهان است که انحصار و بالاترین حجم تولید آن با کیفیت مطلوب هنوز در اختیار ایران است و با توجه به اینکه ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان است، ۹۰ درصد زعفران دنیا در ایران تولید میشود به همین دلیل زعفران ایرانی از اهمیت بالایی برخوردار است و در این گزارش به فرایند چالشهای قاچاق تا شکوفایی صادرات این محصول پرداخته شده است.
به گزارش ایسنا، زعفران ایران، به عنوان یکی از ارزشمندترین محصولات کشاورزی کشور، همواره مورد توجه جهانیان بوده است. در سالهای اخیر، چالشهایی در زمینه صادرات و قاچاق این محصول وجود داشته، اما با تلاشهای صورت گرفته، امید به بهبود وضعیت و رونق این صنعت افزایش یافته است. در این گزارش، به بررسی آخرین تحولات و اقدامات انجام پذیرفته در راستای حمایت از زعفران ایرانی پرداخته میشود.
بر اساس آمار ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ، صادرات زعفران ایران در سال ۱۴۰۱ به رقم قابل توجه ۲۴۰ تن به ارزش تقریبی ۲۴۴ میلیون دلار رسید. این امر نشاندهندۀ وجود تقاضای بالا برای زعفران ایرانی در بازارهای جهانی است. میزان تولید زعفران در همین سال ۳۹۸ تن بوده که پتانسیل بالای تولید این محصول در کشور را نشان میدهد. با در نظر گرفتن مصرف داخلی حدود ۸۵ تن، این اعداد نمایانگر ظرفیت صادرات قابل توجه زعفران ایرانی است.
اگرچه آمارهای سال ۱۴۰۱ بیانگر این است که حدود ۷۳ تن زعفران به صورت قاچاق از کشور خارج شده است، اما تلاشهای دستگاههای مربوطه برای شناسایی و مقابله با قاچاقچیان ادامه دارد و روند کاهشی قاچاق در این حوزه را نشان میدهد. آمار کشفیات قاچاق طی سالهای اخیر، گواه بر این مدعاست که با وجود نوساناتی همچنان موضوع کنترل و نظارت بر کالای با ارزش زعفران مورد توجه و اقدام است. طی هشت ماهه سال ۱۴۰۳ میزان کشفیات ۴۱ کیلوگرم، دوازدهماهه سال ۱۴۰۲ میزان کشفیات ۶۵۹ کیلوگرم و کشفیات ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۱ حدود ۲۹۰ کیلوگرم بوده است.
از جمله اقدامات مهمی که در راستای جلوگیری از قاچاق و تقلب در حوزه زعفران ایرانی انجام شد، شناسهدار کردن این محصول بود. وزارت جهاد کشاورزی با تدوین ضوابط خرید، فروش، حمل و نگهداری زعفران، سعی در ایجاد سازوکار شفافتری در بازار دارد. همکاری با اتاق بازرگانی برای ارتباط مستقیم با کشورهای هدف، باعث حذف واسطهها و افزایش سود تولیدکنندگان ایرانی خواهد شد.
با کاهش تعرفۀ واردات زعفران ایران به چین به ۱۲ درصد، فرصتهای جدیدی برای صادرات این محصول به یکی از بزرگترین بازارهای جهان فراهم شده است. تلاشهای دیپلماتیک برای کاهش یا حذف تعرفههای واردات در سایر کشورها، میتواند به رونق هرچه بیشتر صادرات زعفران ایرانی کمک کند. در نظر گرفتن پتانسیل بازارهای اوراسیا و تلاش برای ایجاد تعرفههای ترجیحی، میتواند افقهای جدیدی را برای صادرات زعفران ایرانی ایجاد کند.
موضوع قاچاق ورودی زعفران تقلبی از مبادی غیررسمی تا اندازهای وجود دارد و نیازمند هوشیاری مسئولان و نظارت بیشتر است. قاچاق زعفران از طریق مرزهای شرقی و همچنین از برخی مناطق ویژۀ اقتصادی، نیازمند تقویت کنترل و نظارت بیشتر است. تلاش برای جلوگیری از صادرات پیاز زعفران به کشورهای رقیب، برای حفظ مزیت رقابتی ایران بسیار حائز اهمیت است.
منبع خبر: خبر گزاری ایسناآخرین اخبار,پربازدید ترین اخبار, اخبار روز